Tips tegen cybergevaar

Tips tegen het cybergevaar

Er liggen een hoop gevaren op de loer wanneer je gebruik maakt of actief bent op het internet. Daarom willen wij je graag een aantal tips geven hoe je cybercriminelen het een stuk moeilijker maakt op het gebied van hacken, phishing en andere manieren om aan persoonlijke gegevens en wachtwoorden te komen.

Back-ups

Het is handig en veilig om regelmatig back-ups te maken van je bestanden en deze op een externe harde schijf te zetten. Dit zijn niet alleen back-ups van je computer, maar ook van de foto's die je hebt opgeslagen op je computer of bestanden die op je telefoon staan. Zo wordt schade beperkt omdat je evengoed bij je bestanden kan.

Houd programma's en dergelijke up-to-date

Zorg ervoor dat je software en programma's up-to-date blijven. Hiermee bedoelen we dan niet alleen al je programma's en software op je computer, maar ook je besturingssysteem op je tablet en smartphone en alle applicaties die daarbij horen. Het beste is om dit direct te doen. Zo voorkom je namelijk dat virussen zich een weg kunnen vinden in de “foutjes”die in de oudere versies zitten van de programma's. Het handigste is om updates automatisch te laten updaten.

klik niet zomaar op bijlagen of links

Het beste is om valse e-mails te leren herkennen. Via valse e-mails proberen cybercriminelen namelijk jouw persoonlijke gegevens te ontfutselen en daarnaast ook nog eens malafide software op je computer of telefoon te zetten. Je kan hier lezen hoe je een phishing mail kunt ontmaskeren.

Bescherm je wachtwoorden

Het gebruik van lange ingewikkelde wachtwoorden is een goede aanrader. Hierdoor is je wachtwoord erg sterk en kunnen criminelen minder snel bij jouw gegevens. Daarnaast is het handig om je wachtwoorden regelmatig te veranderen en ze te bewaren in een wachtwoordkluis. Je kan dit doen via een programma waarin je wachtwoorden in een digitale kluis kan opbergen. Je kan ook een wachtwoord check doen om te kijken of je wachtwoord sterk genoeg is.

Naast deze beschermmethodes kun je ook een tweestapsverificatie gebruiken, die je accounts extra beveiligen. Je moet naast je gebruikersnaam en wachtwoord ook nog een beveiligingscode of sleutel invoeren waardoor het voor criminelen erg moeilijk wordt om bij jouw gegevens te komen.

Beschem jouw online privacy

Je kunt je online privacy gemakkelijk beschermen door via internet te browsen met een incognitomodus. Zo ziet niet iedereen wat je doet. Het is daarnaast ook erg verstandig om regelmatig cookies te beheren en verwijderen. Ook is het van belang dat jij je privacyinstellingen goed instelt zodat niet iedereen al jouw gegevens kunnen zien op je sociale media.

Kies bewust

Het is goed als jij de controle houdt over wat een applicatie van jou weet. Je kunt deze controle uitoefenen via je instellingen. Ook nadat je een app al gedownload hebt kun je deze instellingen nog gemakkelijk veranderen.

Bescherm je gegevens

Smartphones, tablets en laptops zijn een belangrijk doelwit bij dieven. Denk hierbij onder andere aan tasjes dieven, en hoe vaak je al hebt gehoord dat iemand zijn telefoon gestolen is. Het is daarom belangrijk dat je niet voor een verrassing komt te staan als je telefoon, laptop of tablet gestolen wordt. Daarbij is een Touch ID of wachtwoord vaak niet voldoende. Zorg ervoor dat jij de blokkeerfunctie op je telefoon aanzet, zodat jij de telefoon kan blokkeren op moment van diefstal.

Ga zorgvuldig om met openbare WiFi

Openbare WiFi is vaak handig maar ook zeer onveilig. Het is verstandiger om je 3G of 4G internet te gebruiken. Dat kost helaas wel geld maar het is slimmer om deze te gebruiken dan een openbaar netwerk omdat de kans op gegevens diefstal veel lager is. Het is ook handig om je eens te verdiepen in VPN-verbindingen.

Ben kritisch

Dit is de belangrijkste regel, blijf kritisch. Ook als je online gaat shoppen of op een link wil klikken. Waar stuurt de link je naartoe? Heeft de webwinkel een aantal keurmerken en staat hij geregistreerd? Maar ook of het echt nodig is om een kopie van je ID te moeten sturen of persoonlijke informatie te verschaffen. Let altijd goed op!

Terug naar overzicht
Wachtwoord checkWachtwoord GeneratorWachtwoord HerstellerPhishingRansomware
Wissel je wachtwoord 2025 | Sitemap Privacy & Disclaimer | Veelgestelde Vragen | |