Een bedrijf digitaal veiliger maken

Een bedrijf digitaal veiliger maken

Tegenwoordig doen we bijna alles via het internet. Dit gaat in een hoog tempo en daardoor zie je nu ook dat bedrijven veel meegaan in het werken via de computer en het internet. Hierdoor zijn bedrijven vaak afhankelijk van ICT. We doen namelijk alles via de mail, hebben een eigen website en zorgen dat mensen online hun producten of service kunnen afrekenen. Het lijkt allemaal zeer veilig maar niets is minder waar. Er liggen altijd hackers en cybercriminelen op de loer die misbruik willen maken van kwetsbaarheden in jouw digitale netwerk en systeem waardoor je een groot risico loopt en indirect ook jouw klanten. Wij geven daarom een aantal tips zodat bedrijven hun digitaal netwerk veiliger kunnen maken.

Zorg voor een firewall

Een firewall is super handig en houdt ongewenste netwerkverbindingen tegen. Daarbij kun je een firewall heel gemakkelijk op je computer installeren, maar je kan het ook in een kastje van je netwerk zitten. Houd de firewall wel up-to-date, want criminelen maken gebruik van de zwakheden van de verouderde versies.

Update automatisch

Het is dus heel belangrijk dat jij je software bijhoudt. Hiermee bedoelen we dat als er een update wordt vrijgegeven je hem het beste direct kunt laten installeren. Zo wordt het risico kleiner en loop je dus minder gevaar op hackers. Voor bedrijven is het handig om deze updates automatisch te laten installeren, aangezien het veel tijd kost om anders iedere update uit te voeren op iedere computer of wellicht vergeet iemand het wel. Je kan dan het beste op zijn minst het besturingssysteem up-to-date houden, maar het allerbeste is nog om dit ook met de anti-virus software en andere software te doen.

Zorg voor backups

Je kan niet vaak genoeg een backup maken van je data. Zo voorkom jij dat jij niet meer aan je data komt en als je het verliest op je computer heb jij nog altijd een backup zodat niet alles verloren is gegaan. Voor bedrijven is een 3-2-1 backup een zeer verstandige keuze. Hierbij maak je altijd 3 backups waarvan er 2 op het bedrijf worden gemaakt op verschillende systemen en 1 buiten het bedrijf om. Zorg dat je ook regelmatig kijkt of een backup terugzetten ook echt lukt.

Anti-malware

Iedereen spreekt altijd over een anti-virus software maar je hoort niet zoveel over een anti-malware. Dit zijn verschillende soorten vervelende software die jij liever niet op je computer wilt hebben staan, of jouw netwerk binnen wil hebben dringen. Een anti-malware zorgt er namelijk ook voor dat jij geen spam meer binnen krijgt en dat phishing en onveilige websites ook tegen gehouden worden.

Beveilig je netwerk en data

Als bedrijf is het heel logisch dat je data bijhoudt van bedrijven of klanten waar je voor of mee werkt. Zo zijn er ook gegevens die je gebruikt om een factuur te sturen. Al deze gegevens zijn erg gevoelig en het is daarom belangrijk dat je die beschermd. Zo kun je deze versleutelen en daardoor is het een stuk moeilijker om aan deze gegevens te komen als hacker.

Het is daarnaast ook erg belangrijk om al jouw netwerken te beveiligen. Zo kun jij bijhouden wie jouw draadloze netwerk gebruikt en houd je ongewenste personen buiten. Je beveiligt een router al snel en goed met een WPA2-standaard wachtwoord.

Werken op afstand

Wij leven tegenwoordig in een wereld waarbij je niet meer op een plek werkt. Het komt namelijk steeds vaker voor dat je onderweg, vanuit thuis of in de trein even nog wat wilt werken. Hierbij wordt vaak niet nagedacht dat ook dit op een veilige wijze gedaan moet worden. Zorg er dus voor dat je dit ook via een beveiligde verbinding doet.

Online diensten gebruiken

Iedereen gebruikt dagelijks zijn e-mail. Maar ook het online betalen van producten wordt veelvuldig gebruikt omdat dit sneller gaat. Ook hier geldt weer dat je dit altijd via een beveiligd netwerk moet doen omdat ook bij deze diensten het om jouw gegevens gaat. Zo zorg je er ook voor dat andere bedrijven niet zomaar iets met jouw gegevens kunnen doen.

Oog op de zwakste schakel

Je beveiligde omgeving is zo sterk als het zwakste punt. Bij het digitaal verkeer komt het vaak voor dat dit de mens is, omdat fouten maken nu eenmaal menselijk is. Het is daarom belangrijk dat je een informatiebeleid gebruikt zodat medewerkers weten waar ze aan toe zijn en dat er niet ineens gegevens gekopieerd worden of een software geïnstalleerd wordt zonder jouw toestemming. Zorg dat je een verantwoordelijke hebt die in de gaten houdt wat er zoal op computers geïnstalleerd staat.

Vraag experts om hulp

Je kan het beste, voordat je iets installeert op je computer, een professionele partij inschakelen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Zorg wel dat je ook kritisch bent naar de ICT'er, want niet ieder bedrijf heeft de goede kennis. Enkele tips:

Terug naar overzicht
Wachtwoord checkWachtwoord GeneratorWachtwoord HerstellerPhishingRansomware
Wissel je wachtwoord 2024 | Sitemap Privacy & Disclaimer | Veelgestelde Vragen | |